Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@20:02:04 GMT

قلب کویر لرزید

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۳۶۸۳۷

قلب کویر لرزید

ساعت حدود ۷.۵ عصر بود، غروب سنگینی‌اش را روی فضا پهن کرده بود و نور کم‌سوی مهتاب، چراغ‌ها و فانوس‌های متعدد در کوچه و خیابان‌ها از تاریکی شب کم می‌کرد.

اکثر اهالی شهر و روستاهای طبس با تاریکی شب به خانه‌های خود برگشته بودند وقت نماز بود شاید پدران و مادران زیادی در حال عبادت معبود خویش بودند که ناگهان ساعت ۱۹:۳۶ دقیقه زلزله‌ای مهیب طبس را لرزاند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زلزله ۷.۴ ریشتری طبس درست زمانی که هنوز یک هفته از کشتار جمعه سیاه (۱۷ شهریور) نگذشته بود رخ داد و ایران را که در کوران مبارزات انقلاب قرار داشت غرق در ماتم کرد.

از زلزله طبس تا آن زمان به عنوان یکی از خسارت‌بارترین و بزرگترین زمین لرزه‌های ۱۰۰ سال اخیر کشور یاد می‌شود.

شهر زیبا و تاریخی طبس با قدمت بیش از یکهزار سال به کلی ویران شد و ایران را در غمی بزرگ و فراموش نشدنی فرو برد.

زمین، خانه‌های قدیمی، کاهگلی، کم‌مقاوم و سازه‌های غیرمقاوم سرزمین طبس و صاحبان آن را بلعید و جنازه‌های زیادی در ملافه پیچیده شده و بدون ‌غسل و کفن دفن شدند.

بر اساس آمار رسمی مرکز آمار ایران، شمار کشته‌شدگان در طبس و روستاهای اطراف حدود ۶ هزار و ۳۶۳ نفر اعلام شد اما با توجه به این که به دلیل جو هیجان‌زده پس از زلزله، امکان ثبت دقیق تعداد کشته‌ها وجود نداشته است تلفات این زمین‌لرزه تا بیش از ۲۵ هزار نفر نیز برآورد شده است.

تلفات بالای انسانی این زلزله در شرایطی رخ داد که شهر تاریخی طبس و همه بناهای تاریخی آن نابود شد و پس از رخداد زلزله اثری از این شهر زیبای تاریخی حاشیه کویری مرکزی ایران باقی نماند.

طبس تا قبل از این زمین لرزه جزو مناطق با خطر نسبی متوسط پهنه‌بندی شده بود اما تحقیقات و پژوهش‌ها نشان می‌دهد به دلیل وضعیت خاص زمین شناسی مستعد زلزله‌های با قدرت بالا بوده ولی ابزارهای موجود در گذشته، توان شناسایی این پتانسیل را نداشته است.

۴۱ سال از آن رخداد گذشته است و هنوز هم زلزله طبس در محافل علمی جزو زمین‌ لرزه‌های ویرانگر تلقی می‌شود و شدت آن از جمله زلزله‌های دهشتناک قرن بوده است.

اکنون بعد از گذشت چهار دهه از آن واقعه، جمعیت شهر طبس به مرز چهار برابری آن زمان رسیده است و بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر بیش از ۳۹ هزار نفر اعلام شده است.

ایران یکی از زلزله‌خیزترین کشورهای جهان با گسل‌های فراوان است که حدود ۹۰ درصد مساحت آن را می‌پوشاند.

بنا به گفته مسئولان و کارشناسان در خراسان جنوبی ۳۸ گسل فعال شناسایی شده است و وقوع زمین لرزه‌هایی با قدرت سه ریشتر و کمتر امری طبیعی است، معمولا بر اساس اطلاعات هر ۱۲ سال یکبار زلزله‌ای با قدرت ۶ ریشتر به بالا در استان اتفاق می‌افتد.

معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان طبس در پیامی به مناسبت سالروز زلزله این شهرستان گفت: ٢۵ شهریورماه یادآور سالروز حادثه غمناک و اسفبار زلزله سال ۵٧ و درگذشت جمع زیادی از مردم طبس مایه تاسف و حزن فراوان است.

در پیام محمدجواد فلاحی ضمن تسلیت این ضایعه عظیم به خانواده‌های داغدیده آمده است: از خداوند تبارک و تعالی طلب رحمت و مغفرت برای درگذشتگان و صبر و تسلی برای خانواده‌های داغدار این حادثه را مسئلت دارم.

وی اظهار امیداوری کرد؛ با مدیریت جدی، پیشگیرانه و مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در شهرستان زلزله خیز و پهناور طبس دیگر شاهد چنین اتفاق‌های ناگواری در آینده نباشیم.

۷۵۵۷* ۶۰۵۴

منبع: ایرنا

کلیدواژه: خراسان جنوبی طبس زلزله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۳۶۸۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لرزه تردد خودروهای سنگین دوباره روی تن پل تاریخی بابل نشست

تردد آسیب‌زای ماشین‌های سنگین از زیر پل تاریخی محمدحسن خان بابل که طبق مصوبه شورای ترافیک ممنوع و تخلف به شمار می‌رود، به دلیل بی‌توجهی مسئولان شهری و میراثی شهرستان بابل، دوباره از سوی رانندگان متخلف از سر گرفته شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بابل، تردد خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی 300 ساله محمد حسن خان که دوباره جریان گرفته، کار را به جایی رساند که میراث دوستان و گردشگران بومی و غیربومی علاقمند به نماد تاریخی شهر بابل می‌گویند چرا کسی به فکر این بنای تاریخی در حال تخریب نیست.

 برای چندمین بار پیاپی در یک سال اخیر رانندگان خودروهای سنگین با کنار زدن سازه‌های آهنی و بتنی (نیوجرسی) که در زیر این پل تاریخی جانمایی شده بود، تردد خودروهای سنگین از زیر این پل را از سر گرفتند.

این ترددها به حدی نگران کننده شده که صدای اعتراض دوستدران میراث فرهنگی در حال بازدید از این بنای تاریخی را هم در آورده است.

 

.

 

پیشتر و در دی ماه سال گذشته خبرگزاری تسنیم گزارشی را با عنوان "ماشین‌های سنگین بلای جان پل تاریخی بابل شده‌اند" منتشر کرد.

در آن گزارش مهران فلاح؛ رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان بابل به خبرنگار تسنیم گفت: همه ما نسبت به وضعیت فعلی پل تاریخی محمدحسن خان نگران هستیم.

فلاح با تاکید بر اینکه تردد خودروهای سنگین از زیر پل ممنوع است، افزود: نیوجرسی‌هایی به عنوان مانع زیر طاق‌چشمه‌ها بر سر راه خودروها قرار داده شده، اما متاسفانه برخی افراد سودجو به این مهم توجه نمی‌کنند و با کنارزدن نیوجرسی‌ها به تردد از زیر پل اقدام می‌کنند، برای همین باید با تصویب یک قانون به طور جدی به این مسئله ورود کرد و مانع تردد آنها شد.

حمیدرضا قربانیا دلاور؛ رئیس شورای شهر بابل نیز دراین‌باره به خبرنگار تسنیم گفت: بارها گفته‌ام که تنها راه برون‌رفت از این مشکل چندین ساله و مهم و نگران‌کننده این است که از ظرفیت و فرصت خدادادیِ رودخانه بابلرود و پل تاریخی آن باید به عنوان یک فرصت گردشگری استفاده کنیم. ما با تمام توان به دنبال جذب سرمایه‌گذار داخلی هستیم تا از این فرصت برای جذب گردشگر استفاده کنیم.

با این همه به نظر می‌رسد هنوز اهتمام جدی از سوی مسئولان شهر بابل و استان مازندران برای جلوگیری از تردد خودروهای سنگین از زیر پل صورت نگرفته و قرار دادن نیوجرسی در زیر پل هم به عنوان یک اقدام موقت نتوانسته مانع تردد خودروهای متخلف شود. 

به گزارش تسنیم، شورای ترافیک شهرستان بابل در 26 دی ماه 1400 مصوب کرد که تردد خودروهای سنگین از زیر این پل تاریخی ممنوع است، اما از آن تاریخ تاکنون چندین بار این مصوبه نقض و تردد خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی محمد حسن خان از سر گرفته شده است.

نیوجرسی‌ها یا همان سازه‌های آهنی و بتنی که به منظور جلوگیری از تردد ماشین های سنگین در زیر این پل تاریخی مستقر می‌شود، به گونه‌ای است که رانندگان می توانند آن را با ماشین جا به جا کرده و از زیر پل عبور کنند.

در روزهای اخیر نیز تردد خودروهای سنگین در زیر این پل تاریخی از سر گرفته شده و واکنش و نگرانی میراث دوستان را به دنبال داشته است.

این پُل تاریخی که از گذشته های دور شهر بابل را به جنوب این شهرستان در بخش بندپی شرقی، بندپی غربی و گتاب متصل می‌کرد و در یک مقطعی از تاریخ، عبور احشام از روی آن انجام می‌شد. چند سال پیش میراث فرهنگی با قرار دادن نمادی از تندیس کوچ دامداران روی این پُل فضایی ایجاد کرد که عملا امکان تردد وسایل نقلیه و احشام از روی آن ناممکن شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لرزه تردد خودروهای سنگین دوباره روی تن پل تاریخی بابل نشست
  • قحطی گل در دیار کویر
  • از رکوردشکنی فیزیکدانان تا از آب باتری ساختن چینی‌ها
  • بندرچارک لرزید
  • تشکیل حیرت‌انگیز یک دریاچه در کویر اصفهان + فیلم
  • دورتموند 5-1 آگزبورگ: پی‌اس‌جی دوباره لرزید!
  • وضعیت دریاچه زریبار پس از بارش‌های اخیر (فیلم)
  • خوزستان لرزید
  • زلزله خوزستان را لرزاند
  • باران همچنان مهمان کویر کرمان است