Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان-استاد پژوهشکده زلزله شناسی به تشریح ویگی‌های مهمترین زلزله ایران و ضرورت پژوهش‌هایی که باید بر روی آن صورت بگیرد، پرداخت.

مهدی زارع در گفت‌وگو با میزان به تشریح جزییات زلزله طبس پرداخت و گفت: زلزله طبس از نظر شدت و شتاب ثبت شده زمین لرزه همچنان مهمترین زمین لرزه ایران است. با توجه به اینکه ما نزدیک به ۴۵ سال است که ثبت شتاب زمین لرزه‌ها را داریم و ایستگاه‌های شتاب‌نگاری که در ایران تاسیس شده، مهمترین نگاشت و جنبش ثبت شده همین زلزله طبس بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: زلزله‌های مخرب بیشتری هم پس از آن صورت گرفته برای مثال زلزله منجیل سال ۶۹، زلزله بم سال ۸۲ یا زلزله سرپل ذهاب سال ۹۶ از جمله این موار بوده‌اند، اما از نظر شتاب و شدت ثبت شده می‌توان همچنان از زلزله طبس به عنوان شتابی که بیشترین میزان شتاب را داشته، نام برد و در نوع خود یک رکورد شدیدترین زمین لرزه است.

استاد پژوهشکده زلزله شناسی خاطرنشان کرد: هرچند در اینجا پرسشی مطرح می‌شود که چه بسا قبل از این تاریخ زلزله‌های شدید دیگری صورت گرفته و با همین شدت اتفاق افتاده‌اند، اما مساله این است که ما از آنان رکورد و ثبت شتاب عملا نداریم، در نتیجه ارزیابی من در ۵۰ سال اخیر است که دستگاه‌های شتاب‌نگاری وجود دارند.

وی ادامه داد: نکته بعدی این است که به دلیل اینکه منطقه‌ای از طبس خیلی پرجمعیت نبوده، از نظر میزان تلفات بر اساس آنچه مرکز آمار ایران اعلام کرده‌اند، ۶۳۶۳ نفر بوده و به نظر نمی‌آید که بیشتر از این تعداد در این زلزله تلفات داشته باشیم در نتیجه زلزله طبس پرتلفات‌ترین زلزله ایران نیست.

استاد پژوهشکده زلزله شناسی خاطرنشان کرد: شهر طبس یکی از شهر‌های تاریخی ایران بود که با وقوع زلزله تمامی بنا‌های این شهر از بین رفت و زلزله در ساعت هفت و شش دقیقه بعدازظهر اتفاق افتاد و مردم همچنان بیدار بودند، این مساله کمک کرد که زلزله بیش از این تلفات نداشته باشد.

وی ادامه داد: زلزله منجیل در این سال‌ها بر اساس مرکز آمار ایران ۱۵۶۰۰ نفر و در زلزله ۲۷۲۷۰ نفر فوت کردند که این دو زلزله از ماجرای زلزله طبس تلفات بیشتری داشتند و زلزله طبس در زمان خودش برای اولین بار در دنیای امروز نگاشت شتاب‌نگاری نزدیک گسل از این زلزله ۷ و ۴ درهم ریشتری ثبت شد که سال‌ها بعد از آن تقاضا برای نگاشت این زلزله در مراکز حساس بالا بود.

زارع خاطرنشان کرد: زلزله طبس از نظر پژوهشی نمونه خیلی مهمی بود که افراد به دنبال این بودند که اگر در نزدیکی گسل ساختمان حساسی را بسازند، چه اتفاقی از نظر زمین شناسی در این نقطه صورت می‌گیرد.

استاد پژوهشکده زلزله شناسی خاطرنشان کرد: زلزله طبس یک اتفاق مهم در عالم زمانشناسی آن زمان بود و همچنان هم نگاشت ثبت شده از این زلزله در یکی از بیمارستان‌های این شهر در زمره مهمترین نگاشت شتاب‌نگاری ایران در طی ۵۰ سال اخیر درباره یک زلزله شدید بود.

زارع خاطرنشان کرد: زلزله طبس از منظر اجتماعی و سیاسی نیز اهمیت دارد از جمله اینکه هشت روز بعد ازواقعه ۱۷ شهریور معروف به جمعه سیاه این اتفاق صورت گرفت و کشور در کوران انقلاب بود و زلزله طبس عملا به حادثه‌ای تبدیل شد که دو امدادرسانی وجود داشت.

وی ادامه داد: در نتیجه کمک‌رسانی و امدادرسانی در زلزله هم به نوعی در میان دیگر زلزله‌ها استثنا بود چراکه در ابتدا یک امدادرسانی ظاهری و حکومتی پهلوی بود و بعد از آن امدادرسانی انقلابیون بود که در واقع بیشترشان عمدتا زیر نظر امام خمینی (ره)، بنیانگذار کبیر انقلاب فعالیت می‌کردند که در نهایت جمهوری اسلامی توانست به مردم طبس امدادرسانی کند.

این کارشناس زمین لرزه تصریح کرد: هرچند مردم طبس یک مظلومیتی را هم دارند از جمله اینکه به دلیل اینکه زلزله در زمان انقلاب بود تا کشور به ثبات برسد، بازسازی آن طول کشید و تا نزدیکی‌های سال ۶۲ ادامه داشت و شکل و شمایل جدید این شهر در سال ۷۰ شکل گرفت.

زارع خاطرنشان کرد: حدودا بیست سال طول کشید که طبس شکل مدرن را خود بدست بیاورد و در سال ۸۷ ایستگاه‌های زلزله‌نگاری را افتتاح کردیم که خود من برای تاسیس آن به این شهر رفتم و این اتفاق در سی‌ومین سالگرد این زلزله صورت گرفت، اما از آن روز تاکنون می‌توان گفت که هیچ امکانات مربوط به زلزله در این منطقه اضافه نشده است.

وی ادامه داد: هرچند انتظار نداریم که گسل نزدیک به شهر طبس مجددا فعال شود، اما قطعات و گسل‌های دیگر موجود در این منطقه پتانسل زمین‌لرزه‌های بزرگ را دارند که از نظر ریسک باید گفت که نسبت به تهران کم جمعیت‌تر است.

بیشتر بخوانید: ۹۰۰ پایگاه امداد و نجات نیاز داریم

زارع تصریح کرد: به هرحال شهر‌هایی در این منطقه وجود دارد و این زلزله مهم امروز هم نیاز دارد که کار‌های مهمترین برای زلزله‌شناسی در این محل انجام شود.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین کار‌های پژوهشی که در این منطقه انجام داده شد، آقای آریامنش یکی از بازماندگان زلزله طبس بود که این پژوهش را در این منطقه انجام داد.

زراع در پایان خاطرنشان کرد: انتظار و توقع از این بیشتر می‌رود که باید در این زمینه تحقیق بیشتری در این خصوص انجام دهیم و امیدوارم که سال‌های آینده انجام شود.

انتهای پیام/

برچسب ها: زلزله طبس

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: زلزله زلزله طبس شتاب نگاری زمین لرزه زلزله طبس ثبت شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۰۲۹۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طلا هفته معاملاتی جدید را در محدوده مثبت آغاز می‌کند؟ / شتاب بیت‌کوین با افت آمار اشتغال

به گزارش تابناک اقتصادی؛ آمارهای شغلی آمریکا در ماه آوریل بر خلاف ماه گذشته شتاب خود را از دست داد. نرخ بیکاری بار دیگر شیب صعودی به خود گرفت و در پله 3.9 درصدی ایستاد و فرصت‌های شغلی جدید نیز از پیش‌بینی‌ها مبنی بر ایجاد 190 هزار شغل جدید کاهشی‌تر شد و به 175 هزار نفر رسید.

داده‌های نامطلوب بازارکار این سیگنال را به اقتصاددانان می‌دهد که اقتصاد آمریکا دیگر تحمل نرخ بهره در سطوح 5.25 تا 5.5درصدی و همچنین سطوح بالاتر از این رقم را نداشته و پاول نباید از سیاست‌های پولی انبساطی کناره‌گیری کند. ناگفته نماند که آغاز این سیاست‌ها نیازمند پیش‌زمینه‌هایی از جمله اطمینان از عدم بازگشت تورم در ماه‌های آتی است. با کاهش شتاب داده‌های شغلی ایالات‌متحده، شاخص ارزی آمریکا که در نتیجه سیگنال‌های اقتصاددانان شیب صعودی به خود گرفته بود، بار دیگر به کف 105 واحدی سقوط کرد و فرصت دوباره‌ای برای تقویت طلا و بیت‌کوین فراهم کرد. بیت‌کوین روز گذشته در ساعت 17به وقت تهران با رقمی معادل 64 هزار و 400 دلار  در حال معامله بود.

 پاول بر سردوراهی

گزارش‌های اقتصادی آمریکا از جمله رشد اقتصادی این کشور در سه ماهه اول 2024، داده‌های شغلی، تورم و شاخص مدیران‌خرید در ماه‌های اخیر جرمی پاول را بر سر دوراهی تشدید سیاست‌های انقباضی و آغاز سیاست‌های انبساطی قرار داده است. تبعات این دوراهی بر بازارهای جهانی اثر‌گذار بوده و موجب نوسان قیمتی دارایی‌های این بازار خواهد شد؛ زیرا در صورت آغاز دوباره چرخه ضد تورمی، گرچه تورم شیب نزولی به خود می‌گیرد، اما نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، فعالیت‌های اقتصادی و بازار کار آمریکا را تحت تاثیر قرار داده و از شتاب آنها جلوگیری می‌کند. صاحب‌نظران این روند را تایید کردند. البته آنها در خصوص آغاز سیاست‌های انبساطی تردید داشتند و تاکید کردند که در صورت آغاز زودهنگام کاهش نرخ بهره، بازگشت تورم به سطوح بالاتر دور از انتظار نخواهد بود. قابل ذکر است که گزارش تورمی در ماه آوریل که در15 مه منتشر خواهد شد می‌تواند اندکی از تردید پاول را کم کند و مسیر روشن‌تری را در اختیار پاول و سایر سیاستگذاران قرار دهد. برای درک بهتر این موضوع باید تا انتشار گزارش تورمی و همچنین واکنش سیاستگذاران به آن منتظر ماند.

منبع: دنیای اقتصاد

 

دیگر خبرها

  • رانندگی با مرسدس میباخ S680 دوازده سیلندر، تجمل با چاشنی پویایی (+عکس)
  • سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران نقشی بزرگی در گسترش و رشد علمی ایران ایفا کرده است
  • چرا کمتر شاهد خبرنگاری تحقیقی و پژوهشی هستیم؟
  • تهیه‌کننده نون‌خ: سعید آقاخانی دستمزد نجومی نگرفته/ آمار مخاطبان تلویزیون بیش از آن چیزی است که گفته می‌شود
  • طلا هفته معاملاتی جدید را در محدوده مثبت آغاز می‌کند؟ / شتاب بیت‌کوین با افت آمار اشتغال
  • اگر کالابرگ خود را نگرفته اید، بجنبید!/ دولت دارد با فروشندگان اجناس کالابرگی تسویه می کند
  • پروژه های عمرانی شهرستان دشتی شتاب می گیرد
  • شتاب فراری برای عرضه مدل‌های جدید
  • «سیزیف» به مردم ایران چه می آموزد؟ / ورود ایرانیان به دالان باریک آزادی / مهمترین پروژه توسعه ایران توانمندسازی جامعه
  • حمایت‌ های بانک رفاه کارگران از ساخت مسکن کارگری شتاب می‌ گیرد